Werkwijze gezonde leefstijl en gezond voedingspatroon

Praktisch

gezonde-lunch-variaties-voeding

Intake
De intake is het moment om elkaar te leren kennen. Hierin zal ik uitvragen waar je hulp bij wilt, welke verwachtingen en valkuilen er zijn. Ik kijk naar medische bijzonderheden en hoe je huidige voedingspatroon en leefstijl er op dit moment uitziet. Tijdens de intake maken we een gezamenlijk plan waarmee je de eerste stappen kunt zetten.

Vervolgconsulten
Tijdens de vervolgconsulten evalueren we waar je staat. Welke veranderingen heb je doorgevoerd.
Wat is goed gegaan en waar loop je tegenaan en wat heb je hiervoor nodig?

Aantal consulten
Dit is afhankelijk van jouw hulpvraag en waar je naar op zoek bent.
Gemiddeld zie ik iemand één keer in de 3 weken.
Dit kan in het begin vaker zijn en na verloop van tijd minder frequent.

vegetarische-voeding

De inhoudelijke pijlers

  • Bewustzijn: luisteren naar lichaamssignalen

  • Mindset

  • (Zelf)kennis

  • Zelfzorg

Bewustzijn: luisteren naar lichaamssignalen
Vaak zijn we geneigd dat als we ons voedingspatroon willen aanpassen, dat we kilocalorieën gaan tellen, lijstjes gaan volgen en we ons gevoel laten afhangen van het resultaat van de weegschaal. In sommige gevallen kan dit motiveren en een stok achter de deur zijn. Vaak genoeg gaan we op deze manier voeding benaderen vanuit het hoofd, eten op wilskracht en discipline, en zetten onze lichaamssignalen (gevoel) aan de kant. Op deze manier kom je snel terecht in de cyclus van diëten. Wetenschappelijk is aangetoond dat diëten in 98% van de gevallen niet werken en dat je zelfs na een dieet meer aankomt dan het gewicht waarop je startte.
In plaats van een dieet…
Is het luisteren naar lichaamssignalen de manier die helpt om beter voor jouw gezondheid te zorgen. Ons lichaam geeft ons informatie over wanneer we honger hebben en wanneer we verzadigd zijn.
Misschien heb je de gewoonte om een maaltijd over te slaan, waarna je je later overeet. Of heb je de gewoonte om het bord van de kinderen leeg te eten, terwijl je al verzadigd bent.
Naast honger en verzadiging, geeft ons lichaam ook informatie over onze fysieke, emotionele en mentale toestand. Leren luisteren naar deze informatie, helpt om jouw relatie met voeding te verbeteren, beter voor jezelf te zorgen en gezonder te worden.

Mindset
Onze mindset is een groot onderdeel van de dagelijkse keuzes, en daarmee ook eetkeuzes die we maken. Onze mindset bestaat uit een reeks aan overtuigingen. Dit zijn overtuigingen die we mee hebben gekregen in onze opvoeding, op school, uit de cultuur of uit eigen ervaring. Als je jezelf vertelt dat je bijvoorbeeld 20 kg wilt afvallen om je fitter te voelen en om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar er niet in gelooft. Dan zijn er vaak gedachten als ‘ik kan het toch niet’ of ‘ik houd het niet vol’. Inzicht in deze gedachten bieden een kans om deze overtuigingen om te buigen naar bijvoorbeeld: ‘Ik houd het niet vol om een streng dieet te volgen, maar dat houdt niemand vol. Het heeft niks met wilskracht te maken. Wat ik nodig heb is dat ik kleine stappen zet en ook tijdens die stappen zal het niet in één keer feilloos verlopen.’

 

(Zelf)kennis
Met zelfkennis kom je meer over jezelf te weten en kun je de kritische innerlijke stem veranderen in compassie. Je leert te begrijpen waar je eetgewoonten vandaan komen. Dat deze eetgewoonten je op een bepaald moment misschien zelfs geholpen hebben en wat je kunt doen om hier verandering in te brengen.

Daarnaast helpt kennis over voeding te begrijpen welke voedingsmiddelen jouw lichaam voeden. Hierin combineer ik reguliere voedingskennis met orthomoleculaire voedingstherapie.

Zelfzorg
Zelfzorg omvat goed voor je lichaam zorgen met de juiste voedingsmiddelen, maar is veel groter dan dat. Het is een samenwerking van jouw mindset met jouw lichaam en daar naar handelen in de richting die goed voor jou werkt.

Hoe is bijvoorbeeld je slaapritme? Neem je voldoende rust? Hoe zit het met beweging? Kun je je grenzen aangeven? Plan je wel eens tijd voor jezelf alleen? Spreek je genoeg af met mensen die je energie geven? Als één van deze onderdelen uit balans is, kan dat er bijvoorbeeld voor zorgen dat je het compenseert met extra eten, extra alcoholgebruik of met minder slaap.