Intuïtief eten: niks veranderen voelt het beste! Is dat wel zo?
Er bestaat verwarring over het verschil tussen intuïtief eten en geconditioneerde gewoontes. Als jij jezelf een gewoonte aanleert, zal je brein het snelst de paden bewandelen die je jezelf hebt aangeleerd. Dat voelt het meest comfortabel. Dit gevoel wordt vaak gezien als een goed gevoel. En bij intuïtief eten doe je wat goed voelt. Toch? Los van dat ik het een leuke gedachtegang vind, zit het net wat anders.
Ik zal je een voorbeeld geven.
Stel je staat elke dag net te laat op. Waardoor je geen tijd hebt om je ontbijt te maken. Je kiest voor een drinkyoghurt. Lekker snel, makkelijk, comfortabel en ook wel lekker.
Intuïtief eten denk je dan.
Echter, merk je dat je na een uur alweer trek hebt. De drinkyoghurt heeft je niet echt verzadiging en voldoening gegeven. Je had liever wat langer vol gezeten en meer energie willen hebben gedurende de ochtend.
Als je de volgende ochtend weer opstaat. Zal je eerste 'gevoel' zijn, om toch weer voor die drinkyoghurt te gaan. Dat is de makkelijkste weg voor je brein. Dit houdt niet in, dat dit intuïtief de beste keuze is. Intuïtief eten, gaat over het afstemmen op de innerlijke signalen die je lichaam je afgeeft. Hierbij gebruik je ook je gedachte, zelfinzicht en kennis die je hebt opgedaan uit eerdere ervaringen. Inmiddels heb je ervaren dat je snel trekt krijgt en niet lang kunt teren op drinkyoghurt. Maar je hebt ook ervaren, dat het lekker makkelijk is, omdat je weinig tijd hebt.
Wat je dan bijvoorbeeld kunt doen, is eerder opstaan, om meer tijd te hebben en een ander ontbijt kiezen waar je langer de ochtend mee door kunt. Je kunt ook een ontbijt de avond ervoor klaarmaken.
Bij deze nieuwe keuzes, zal jouw lichaam jou de juiste feedback geven. Dit vraagt om uit de automatische piloot te stappen en in het moment te stappen.
Gewoontes helpen ons, maar vergeet niet om af te stemmen of ze goed voelen.