Ontbijtvariaties: vegan havermoutpap

Ik ben geen veganist, maar ik probeer wel graag veganistische recepten uit. Voor het milieu staat de klok niet op 5 voor 12, maar bijna op 12. Meer plantaardige voeding is dus een must als je het mij vraagt!

Hieronder vind je het recept voor een lekker ontbijt en om jouw bijdrage te leveren zodat die klok de 12 niet aantikt.

Ingrediënten:
-40 gram havermout
-250 ml amandeldrink
-1 eetlepel lijnzaad
-snufje kaneelpoeder

Topping:
-1 eetlepel chiazaad
-1 handje ongezouten walnoten
-portie mango

Ontbijtgranen, noten en zaden zijn een goede bron van ijzer.
Ijzer uit dierlijke producten wordt beter opgenomen (+/- 25%) dan uit plantaardige bronnen (1-10%). Als je volledig of bijna volledig plantaardig eet. Wil je een zo hoog mogelijke ijzeropname stimuleren in het lichaam. Dit kan door voeding rijk aan vitamine C toe te voegen aan de maaltijd (zoals mango). Vitamine C stimuleert de opname van ijzer in de darmen. Nou lijkt die 1-10% erg laag ten opzichte van die 25%, maar bedenk je dat het grootste gedeelte van ons ijzer al uit plantaardige producten komt, tenzij je de hele dag door vlees/vis eet natuurlijk.

Als we kijken naar plantaardige dranken 🌱 als vervanger. Dan komt sojadrink het meest overeen met melk door het hoge gehalte aan eiwitten en het complete profiel van deze eiwitten.

Andere plantaardige dranken zijn een stuk lager in eiwitten, maar varieer vooral! Je kunt je eiwitten ook uit andere bronnen halen.

Voor extra eiwitten voeg ik vaak noten en/of zaden toe aan de maaltijd.
Verder bevat chiazaad veel calcium, en zijn chiazaad en lijnzaad hoog omega 3.

Goede start van de dag? CHECK ✅
Smullen maar!

Vorige
Vorige

Wat is intuïtief eten?

Volgende
Volgende

Intuïtief eten: niks veranderen voelt het beste! Is dat wel zo?