Buikpijn na brood
Ik reageer op brood. Zijn het de gluten? De tarwe? De bereidingswijze? Het soort meel?
Veel mensen reageren op brood. Krijgen een opgeblazen gevoel, een energiedip na de maaltijd of hebben het gevoel dat ze er maar van door blijven eten.
Er zijn verschillende redenen waardoor je op brood kunt reageren.
Traditioneel wordt brood gemaakt van meel, water, zout en gist. Als je op de ingrediëntenlijst van veel broodsoorten kijkt, is deze lijst lang en kom je namen tegen waarvan je het bestaan niet afwist. Hoe langer een lijst, hoe meer bewerking heeft plaatsgevonden en dit heeft nou eenmaal effect op hoe gezond een product is. Vergelijk een brood maar eens met een pasta: daar staat 1 ingrediënt op de ingrediëntenlijst. Dat maakt uit.
Maar, gelukkig zijn er ook nog steeds broden te verkrijgen waarvan de ingrediëntenlijst niet langer is dan je korte termijn geheugen.
En waar kies je dan voor?
Het liefst kiest je voor een volkoren zuurdesem. Bij zuurdesem wordt brood als het ware voorverteerd, ontstaan gezonde bacteriën tijdens het proces die de darmflora ondersteunen en worden stoffen die de mineraalopname verminderen, (deels) afgebroken. De darmen zullen je dit in dank afnemen. Die ideeën van vroeger zijn zo slecht nog niet.
Hoe zit het dan met tarwe?
Veel mensen reageren op tarwe en dan specifiek op de koolhydraten in tarwe (fructanen). Deze worden verteerd in de darmen. Als daar een disbalans zit, kunnen je darmen hier moeite mee hebben, wat zorgt voor darmklachten. Spelt bevat minder fructanen dan tarwe, waardoor veel mensen die makkelijker kunnen verteren. Bovendien is spelt door de jaren heen op het land niet zo doorveredeld als tarwe, waardoor het makkelijker te verteren is.
Je kunt ook reageren op de gluten. Alleen zijn gluten een eiwit. Er kan sprake zijn van coeliakie (glutenintolerantie), maar ook van een gevoeligheid. Als er problemen zijn in het immuunsysteem, kan gluten een trigger zijn.
Moeten we tarwe, gluten en brood dan verbannen?
Ik kijk altijd eerst naar een gemiddeld eetpatroon.
Als je bedenkt dat dat bestaat uit ‘s ochtends yoghurt met muesli, in de middag brood of crackers, in de avond pasta of een gepaneerde schnitzel en tussendoor koekjes, toastjes of borrelnootjes. Dan eet je verschillende producten en heb je het idee een gevarieerd eetpatroon te hebben, maar eigenlijk ben je de hele dag door zowel tarwe als gluten aan het eten en zijn niet alle producten vezelrijk.
Diversiteit ontbreekt. Niet alleen in het eetpatroon, maar daardoor ook in de darmflora. Een gezonde darmflora is gebaat bij variatie en diversiteit. Stel het voor als de levendige jungle in plaats van een stuk land met één plantsoort. Hoe meer leven, hoe beter alles gedijt.
Minderen in tarwe en gluten is vaak een goed idee voor variatie.
En ja, sommige mensen reageren er heel sterk op en hebben veel baat bij een tarwe- of glutenvrij dieet om de darmen rust te geven, te herstellen en te voeden met producten die hoger zijn in vitamines en mineralen.
Maar, voordat je het over die boeg gooit, houd dit dan in je achterhoofd!