Voeding voor de lever
Hoe zorg je voor een goede "detox" van de lever, zonder dat je daar allerlei sapkuurtjes voor hoeft te doen?
𝘗.𝘚. 𝘑𝘦 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘪𝘴 𝘫𝘶𝘪𝘴𝘵 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘻𝘰 𝘣𝘭𝘪𝘫 𝘮𝘦𝘵 𝘢𝘭 𝘥𝘪𝘦 𝘧𝘳𝘶𝘤𝘵𝘰𝘴𝘦 𝘶𝘪𝘵 𝘴𝘢𝘱𝘱𝘦𝘯.
De lever is verantwoordelijk voor meer dan honderd processen, waaronder het afvoeren van stoffen die niet thuishoren in een gezond lichaam.
Waar je meer van wilt binnenkrijgen:
- Biologische voeding
- Glutathion (de grote antioxidant): avocado, asperges, artisjok, walnoten
- Bittere stoffen: knoflook, ui, witlof
- Chlorofyl uit groene bladgroenten: spinazie, andijvie, boerenkool, sla, rucola
- Kruisbloemige groenten: bloemkool, rucola, spruitjes, broccoli, radijs
- Omega 3: vette vis, lijnzaad, walnoten
-Mariadistel
- Paardenbloem
- Kurkuma
- Gember
- Brandnetelthee
Waar je minder van wilt binnenkrijgen:
- Alcohol
- Fructose uit bewerkte producten
- Fructose uit vruchtensappen
- Koffie
- Medicatie
- Niet-biologisch eten
- Zoetstoffen
- Kunstmatige additieven
- Opgekropte boosheid en frustratie
Naast de lever als orgaan, werken alle systemen in het lichaam nauw samen. Op het moment dat er bijvoorbeeld veel darmproblemen zijn, waarbij bepaalde darmbacteriën gifstoffen produceren, kan dit extra belastend zijn voor de lever, omdat de lever deze stoffen onschadelijk dient te maken. Het is dan ook belangrijk om met voeding en leefstijl te werken aan de gezondheid van de darmen.
(let op: bij medicatiegebruik altijd in overleg met arts/therapeut voor persoonlijk advies)