Het effect van maaltijdvervangers op onze vitaliteit
In een wereld waarin we gefocust zijn op cijfers, macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en micronutriënten (vitamines en mineralen), vergeten we soms de essentie van voedsel: de levende kracht.
Ik ben geïnspireerd geraakt door dit onderwerp nadat ik verschillende vragen kreeg over, jawel, maaltijdvervangers.
Een bekende is ‘This is Food’. De flesjes die een aantal maanden werden gepromoot in bushokjes. Maar net zo bekend zijn de maaltijdshakes bij de Kruidvat of andere winkels. Klopt het? Is dat een volwaardige maaltijd?
This is Food is uitgebalanceerd met vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten. Alles wat in een maaltijd hoort te zitten, zou je denken. Het klopt dat het plaatje completer is dan wanneer je een toetje neemt ter vervanging van een maaltijd, en je beoordeling puur richt op macro's en micro's. Dan heb ik het hier nog niet over toevoegingen als kunstmatige zoetstoffen, synthetische vitamines en/of suikers die in dit soort producten vaak te vinden zijn.
Maar terug naar de essentie van ons voedsel: de levende kracht. Wat houdt dit precies in?
Levend voedsel en levenskracht
Levend voedsel is meer dan alleen voeding die rijk is aan voedingsstoffen. Het verwijst naar voedsel dat vers is, bij voorkeur lokaal en seizoensgebonden, en dat biologisch(-dynamisch) is geteeld. Dit type voeding bevat een levenskracht die onze gezondheid beïnvloedt.
Producten die veel bewerking hebben ondergaan of lang houdbaar zijn, verliezen vaak deze levenskracht. Een krop sla, net geplukt van het land, is iets heel anders dan diezelfde krop sla die beschimmeld achter in je koelkast ligt.
Evenzo is een vers glas melk niet hetzelfde als melk die zodanig is bewerkt dat het 12 maanden houdbaar is. Hoewel de eiwitten, vetten en koolhydraten er nog in zitten, en de vitamines en mineralen grotendeels behouden blijven, zijn de vele beschermende stoffen die ons immuunsysteem ondersteunen grotendeels verdwenen. En juist die stoffen heeft ons lichaam hard nodig voor een sterk immuunsysteem.
Als je kijkt naar een vers product, zoals een sinaasappel die net van de boom is geplukt, bevat deze niet alleen vezels, fruitsuikers en vitamine C. Deze sinaasappel bevat ook de levende kracht van de zon – net zoals wij deze energie opnemen wanneer we in de zon liggen te zonnebaden. Of denk aan kool die op Nederlandse bodem groeit. Deze groenten groeien in een bodem rijk aan micro-organismen en diertjes, die wij via onze voeding binnenkrijgen en die bijdragen aan een gezonde darmflora en een divers immuunsysteem. Dit gaat veel verder dan alleen het consumeren van koolhydraten, eiwitten en vetten.
Deze diversiteit en levenskracht vind je met name in biologische producten, omdat de grond waarop deze gewassen groeien meestal gezonder en rijker is aan voedingsstoffen en micro-organismen.
Bewerkte en lang houdbare producten
Wanneer een product lang houdbaar is of een erg lange ingrediëntenlijst heeft, zijn dit vaak tekenen dat het product veel bewerkingen heeft ondergaan. Zulke producten bevatten vaak geïsoleerde voedingsstoffen. Een in elkaar geknutselde reep, bestaande uit suikers, eiwitisolaten, stropen en geraffineerde meelsoorten, heeft tijdens het productieproces veel van zijn levenskracht verloren.
Praktische tips voor voeding met levenskracht
Kies voor lokale producten: Lokaal geteelde producten hebben vaak een kortere tijd tussen oogst en consumptie, wat de levenskracht vergroot.
Kweek je eigen voedsel. Je kunt bijvoorbeeld thuis zelf kombucha of kefir maken.
Eet met de seizoenen mee: Deze producten zijn niet alleen verser, maar sluiten ook aan bij de behoeften van je lichaam in dat seizoen.
Kies voor fermentatie: Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en kimchi zijn niet alleen levendig, maar ondersteunen ook de darmflora dankzij de probiotica.
Door te kiezen voor voedsel dat vol levensenergie zit, brengen we niet alleen vitamines en mineralen in ons lichaam, maar ook de kracht van de natuur. Dat geeft niet alleen de bouwstoffen, maar directe energie en vitaliteit!