Koffie (en cafeïne): wat zijn de voor- en nadelen?

Koffie: de voor- en nadelen

Koffie. Meer dan een drankje. Een metgezel. Een vriend. Die je een kickstart geeft aan het begin van de dag. Je de dag door sleurt. Of gewoon, lekker op het terras. Verkrijgbaar in allerlei varianten: cappuccino's, latte's of een espresso.

Koffie bevat vrijwel geen kilocalorieën, zit vol met antioxidanten, bevat kalium, vitamine B3 en een kleine hoeveelheid ijzer en magnesium. Antioxidanten zijn belangrijk om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan.

Koffie activeert het zenuwstelsel en maakt hierbij de hormonen cortisol en adrenaline aan. Dit zijn stresshormonen. Of dit positief of negatief is, hangt er van af. Deze activatie kan helpen bij het prestatievermogen tijdens sport of helpt om te focussen. Verder blokkeert cafeïne de receptoren adenosine in de hersenen die ervoor zorgen dat je slaperig wordt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je je niet moe meer voelt.

De nadelen kunnen zijn dat cafeïne irriterend kan werken en voor darmklachten kan zorgen. Ook kan het van invloed zijn op je slaapritme. Op het moment dat we wakker worden, is ons cortisolspiegel hoog. Als je dan direct na het opstaan koffie drinkt, wat cortisol verhoogt, dan verstoor je dit natuurlijke ritme van het lichaam. Het verstoren kan zorgen voor onrustige gevoelens gedurende de dag.

Vanuit de Ayurveda, zou deze stimulerende stof cafeïne, een positief effect kunnen hebben op de van nature wat luiere, kapha mensen, zodat deze in actie komen. Kapha mensen zijn opgebouwd uit de elementen water en aarde. Koffie bestaat uit de elementen lucht en ether. Is droog en warm. Het tegenovergestelde van water en aarde. Bij de andere constituties wordt geadviseerd om koffie met mate te nemen. Vata's zijn beweeglijk en hun constitutie bestaat al uit lucht en ether. Pitta's zijn vurige mensen. Teveel stimulatie kan het vuur doen opbranden, de bekende burn-out.

Hoeveel koffie? Max 2-4 koppen per dag.

Wanneer koffie? Tussen 10-13 uur als cortisol daalt. Bij voorkeur niet later dan 14 uur om je slaapritme niet te verstoren.

Hoe te bereiden?
-Liever geen koffie op een lege maag (verzuring)
-Voorkeur: biologisch
-Met een glas water naast je kop koffie
-Met melk/plantaardige drank en kardemon (neutraliseert de werking van cafeïne)
-Optioneel: met kokosolie/ghee (tegen droogte)
-Kapha mensen kunnen koffie zwart vaak goed verdragen

Probeer het uit!

Vorige
Vorige

Bewust eten

Volgende
Volgende

Receptidee: poké bowl (met vis of veganistisch)