Receptidee: poké bowl (met vis of veganistisch)

De poké bowl heeft zijn populariteit weten te veroveren in ons land. Het gerecht komt uit Hawaï, waarbij groenten en (rauwe) vis centraal staan. Er zijn ook heerlijke veganistische varianten te vinden waarbij vis vervangen wordt door sojabonen. Ik ben een fan van de mooie opmaak op het bord. Dat nodigt namelijk uit om te genieten!

Benodigdheden:
- Rasp
- Koekenpan en een normale pan
- Grote schaal

Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram zalm (veganistische optie: 200 gram verse sojabonen)
- 100 gram zeewier (Kelp), verkrijgbaar in de supermarkt
- 1 wortel
- 1 hele mango
- 100 gram ongekookte volkoren basmatirijst / witte rijst
- 1/2 komkommer
- 1 hele avocado
- sesamzaad
- sojasaus
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels ghee/roomboter

Optioneel:
- sesamolie
- rijstazijn

Bereidingswijze:
- snijd 200 gram zalm in kleine blokjes
- snijd 2 teentje knoflook in kleine stukjes
- leg de zalm in een schaaltje met 2 eetlepels sojasaus en de knoflook. Laat dit 15 minuten intrekken

- voeg rijst en water toe en laat het koken. Als het water kookt. Zet je het vuur lager en laat je het 10-20 minuten opstaan. Afhankelijk van of je witte/volkorenrijst gebruikt.

- na 15 minuten kun je 2 eetlepels ghee/roomboter in een pan doen en deze op hoog vuur zetten. Als het warm is, kun je de zalm toevoegen en deze op hoog vuur gaar bakken.

- gebruik de rasp om de wortel en de komkommer te raspen
- snijd de avocado in reepjes
- snijd de mango in kleine stukjes

Opmaken van het bord:
-Schep rijst op in het midden van het bord. Eventueel kun je een scheutje rijstazijn, sesamolie en sojaolie toevoegen voor extra smaak
-Leg zalm, mango, wortel, komkommer en zeewier rondom de rijst
-Plaats avocado op de komkommer
-Strooi sesamzaadjes over de avocado en zalm heen

Geniet ervan!

Vorige
Vorige

Koffie (en cafeïne): wat zijn de voor- en nadelen?

Volgende
Volgende

Gedicht bewust leven: ‘walk slowly’